U NOVOM SADU ODRŽAN POMEN ŽRTVAMA RACIJE

U Novom Sadu danas je održan pomen žrtvama Racije, u kojoj je u januaru 1942. godine fašistička okupatorska mađarska vojska pobila i pod led Dunava bacila 1.300 nevinih Jevreja, Roma, Srba i ostalih stanovnika Novog Sada.

„Svi smo mi jedna porodica koja se ne okuplja samo u januaru da tuguje, već koja mora stalno da se drži zajedno, u smehu i u suzama, u dobru i u zlu, u zdravlju i u bolesti. I danas smo sabrani i složni, na mestu koje svedoči o fašističkom bezumlju, na mestu najveće novosadske tuge“, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević na komemoraciji ispred spomenika „Porodica“, na Keju žrtava racije.

Vence na spomenik „Porodica“ na Keju žrtava racije, pored predstavnika Grada Novog Sada, položili su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, ambasadori Izraela i Mađarske, predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i potomci žrtava Novosadske racije.


„Od 4. januara 1942. godine , od Čuruga, preko Žablja, Gospođinaca, Šajkaša, Đurđeva, Mošorina, Titela, Vilova, Loka, Gardinovaca, Novog Sada, Temerina i Srbobrana do kraja pogroma 29. januara u Bečeju – više od 4.500 Jevreja, Srba, Roma i drugih stanovnika Vojvodine, spava ledenim snom u dubinama Dunava i Tise. U znak sećanja na jedan od najstrašnijih zločina nad civilnim stanovništvom ovog prostora danas se zajedno sećamo i zajedno tugujemo nad stradalima i nerođenima. Zajedno opominjemo da se nikada više ne ponovi strahota, da se sačuva sećanje i saosećanje, ali i da istrajemo u građenu humanog društva koje poštuje nevine žrtve, seća se i poznaje svoju prošlost, dok širokog srca gradi budućnost za nove naraštaje“ istakla je pokrajinska poslanica romske nacionalnosti Jelena Jovanović.

„Dan sećanja, dan tuge na zločin koji ne smemo da zaboravimo, jer današnji dan treba sve da nas podseti da život u Vojvodini mora da se zasniva na međusobnom poštovanju, uvažavanju dugog i drugačijeg, na međuetničku i versku toleranciju i vrednostima građanskog društva, a ne na međunacionalnu i versku netrpeljivost i mržnju“ rekla je Ljiljana Mihajlovic v.d. ditektorke Kancelarije za inkluziju Roma.

© 2019 Sva prava zadržana - Kancelarija za inkluziju Roma